Idag skriver vi om renovering av hus och hur detta bör göras smidigt, dels för relationens skull men också så att man inte gör något förhastat som man sedan får ångra.
När man renoverar sitt hus kan det vara bra att samtidigt passa på att byta fönster, det sparar ofta både värme och gör huset med säkert inbrottsmässigt. Det som kan vara bra är att dock anlita professionella hantverkare som vet hur ett fönster byts och ser till så att det blir gjort efter konstens alla regler samt med ett snyggt resultat. Till exempel: fönsterexperterna byter dina fönster smidigt och snabbt, utan krångel och på ett tryggt och säkert sätt.
Men när man så renoverar hemmavid kan det vara bra att på samma gång ta det varsamt, dels för att inte renovera sönder något men också för att skona förhållandet från onödigt slit. I Sydsvenskan kan vi läsa hur renovering verkligen kan sätta en relation på prov, bland dammiga gipsskivor, sågspån och ihoptorkade penslar med grundfärg. Det är känt som ”tapettestet” i vissa kretsar, ett test som visar att kan man sätta upp tapeter utan att bråka så är det ett solitt och starkt förhållande man har going. Det gäller att göra en sak i taget, inse sina begränsningar samt inte bo mitt i all kaos och oreda – om man har möjlighet till det vill säga. Sedan ska man fira när något är klart och se till att njuta av frukten av sitt slit och hårda arbete.
Ombyggnation vs. Tradition
Andra ombyggnationer som kan väcka känslor är offentliga sådana, av bibliotek och andra publika områden i städer som oftast är kära hos invånarna. En sådan byggnad är Stockholms stadsbibliotek, vid Odenplan i Vasastan, något vi kan läsa om i SvD. Man ju inte att denna arkitekturpärla av Gunnar Asplund från 1928 ska renoveras sönder och därmed till viss del gå förlorad. Det gäller att med varsam och kunnig hand bygga om hus och byggnader, det blir alltid bättre så i det långa loppet.