Att bygga ditt eget hus kan vara ett väldigt spännande äventyr. Du kan bygga det planka för planka, beställa det som färdigbyggda moduler eller be en firma bygga det på plats åt dig. Det finns till och med nyckelfärdiga hus som lyfts på plats på tomten med lyftkran redo att flyttas in i efter ett par dagar. När du bygger ditt eget hus har du möjlighet att designa det själv och få precis det huset du vill ha.

architect holding pen pointing equipment architects On the desk with a blueprint in the officeDrömmer du om att bygga hus måste du först och främst ha någonstans att bygga det på. Har du ingen jordlott eller obebyggd tomt så är det läge att skaffa det. Det finns lediga tomter som styckas av från andra fastigheter och det finns äldre tomter med gamla ruckel som kan jämnas med marken. Behöver du en tomt att bygga ditt framtida hus på? För att göra det enklare för dig kan du kontakta en tomtexpert på Bocenter Byggtjänst och få hjälp med att hitta en tomt med ett bra läge för dig. Du kanske vill ha en tomt i skogen eller i närheten av en sjö? Du kanske föredrar slättens böljande fält eller så vill du ha en lite bergig och sluttande tomt med utsikt? Bocenter hjälper dig både hitta en tomt eller sälja en tomt. Saker att tänka på innan du börjar bygga:

  • Hur stort hus behöver du?
  • Finns det en detaljplan som du måste följa för den aktuella tomten?
  • Ska du bygga själv eller anlita entreprenad?
  • Enskilt eller kommunalt vatten och avlopp?
  • Vill du ansluta internet via fiberkabel?
  • Vilket uppvärmningssystem föredrar du?
  • Vad har du för budget på hus, entreprenad och invändig utrustning som kök och badrum?

Att titta på bilder av inspirerande drömhus tillåter drömmarna att flyga iväg och kanske komma på detaljer och modeller som du hade kunnat tänka dig. Det är bra om du tittar runt på många olika husmodeller innan du slutgiltigt bestämmer dig för vad du kommer att bygga.

An architect working on illuminated laptop in office

Rita ditt hus i datorn

Genom att rita med ett dataprogram på din dator kan du designa ditt hus efter eget huvud och göra dina egna ritningar. Tänk bara på att följa byggreglerna om att entréplanet måste vara tillgängligt för funktionshindrade och att du måste tänka på att huset får en bärande konstruktion. Det finns flera olika program du kan använda för att skapa ditt hus och vad som passar bäst är en smaksak. Får du ihop en riktigt bra design är det ju extra roligt om du faktiskt kan bygga den dessutom, för då har du ju verkligen lyckats få ditt drömhus!

Mer okonventionella sätt att bygga sitt eget hus är att bygga ett minihus, kanske till och med av återvunnet material. Att leva och bo i väldigt små hus är en ökande global trend som verkar hålla i sig, och det är ett alternativ till bostadsbrist och dyra bolån. Har du bara en egen tomt som inte tillhör området för kommunens detaljplan så är det ganska lätt att dessutom få bygglov för lite ovanligare och egendesignade hus.

Lycka till med tomtköp och husbygge!