Nu vill Regeringen sänka rotavdraget med hälften. Detta har lett till att allt fler börjar fundera på reparationer de vill unna sig med fullt avdrag innan det är försent. 

Nu är det tal om att Regeringen kommer att sänka rotavdraget vid årsskiftet för att ge mer plats åt bostadsmarknaden. Detta har lett till att många inom byggbranschen är oroliga över framtiden och att privatpersoner som vill göra större projekt i form av att bygga pool eller göra en helrenovering få skynda på om de vill få ut så mycket bidrag som möjligt. På pahlen.se finns förutsättningarna för att få en snygg pool, men frågan är om det finns byggarbetare som är lediga för att utföra själva jobbet som krävs? Om det tuffa läget skriver Expressen och menar på att det är otroligt många som tagit tillfället i akt och söker hantverkare i sista sekunden.

Från 50 % till 30 %

Vi har blivit vana att det ska ingå rot, och självklart kommer detta att påverka byggbranschen. Förslaget ligger nu på att man ska sänka bidraget från 50 % till 30 % skriver gp.se, vilket betyder i siffror att om man skulle anlita en byggare för ett jobb på 10 000 kronor skulle jobbet bli 2000 kronor dyrare än vad det är just nu. Detta är något som för många privatpersoner kommer att märkas och med det kan resultera i att man avstår från att göra renoveringen eller tillbyggnaden, eller att man helt enkelt väljer att få jobbet utfört svart. För vad som hänt efter rotavdraget införts är att antalen svartjobb minskat och allt fler kommit i arbete. Nu kan det luta åt att det blir en negativ trend där svartjobben kommer att öka.

Vad Regeringen vill är att de pengar som statskassan kommer att spara in ska gå till bostadsmarknaden och försöka skapa balans där. Man hoppas även att rut- och rotavdragen ska kunna användas och plocka fram när det råder lite mer kärva tider, och att det inte ska vara något bestående. Frågan är hur bra det kommer att bli, och det är något som endast framtiden kan påvisa.