Har du kollat hur hög radonhalten är i ditt hem? Har du aldrig gjort en mätning eller är det längre sedan än 10 år sedan sist du mätte senast så är det hög tid att göra om mätningen!

Radon finns i princip i alla svenska hem, mer eller mindre beroende på vart och när huset är byggt. Det innebär att både villor, hus, fritidshus, offentliga byggnader och lägenheter kan ha höga halter av radon, detta eftersom radonet kommer från grunden, kan finnas i vattnet eller i närliggande mark och påverka.

”Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att det finns närmare 400 000 bostäder i Sverige som har högre radonhalt än referensnivån.” läs mer här.

Eftersom man uppskattar att väldigt många byggnader är drabbade av radon kan det vara en väl värd investering att genomföra en mätning, speciell om det är 10 år sedan sist en sådan mätning genomfördes. Men beroende på vilket hus du ska mäta så genomförs mätningen på lite olika sätt. Markstående småhus ska till exempel mätas i helhet men i ett lägenhetskomplex räcker det med att mäta i lägenheterna på nedervåningen eftersom det är dessa som är närmast marknivå. Det är då viktigt att kontrollera dricksvattnet. Det gör du enklast genom att mäta direkt i anslutning till din kran eller vid uttaget i källaren. Men det bästa tipset, om du vill veta exakt hur du ska genomföra mätningen, är att kontakta ett proffs som hjälper dig – då bli mätningen både korrekt utförd och resultatet kan utläsas av någon som verkligen förstår vad det betyder och kan ge åtgärdsråd.