Att renovera blir nästan alltid ett större och dyrare projekt än vad du väntat dig. Därför är det bra att försöka göra en plan för kostnader, både väntade och oväntade sådana – redan tidigt i processen. 

nytt kökSka du renovera hemma, i hus, bostadsrätt eller fritidshus? Beroende på hur stor renovering du ska göra kan behovet av ett lån variera. Ska du till exempel rusta upp ett slitet kök från grunden till ett toppmodernt trendkök, eller ett badrum – kan det behövas ett extra tillskott i kassan. Ofta går det att göra en utvidgning av bolånet, om detta har utrymme – annars är ett vanligt lån ett privatlån utan säkerhet. På www.bästasmslånet.se hittar du massor med blancolån att välja mellan, se bara till att jämföra lånen innan du väljer att ansöka om något. Det ökar chansen att få riktigt bra villkor.

Kostnader för renovering – gör en lista

Det är alltid viktigt att göra en noggrann planering med budget och eventuella kostnader vid en renovering – stor som liten. Det ger dig en bättre överblick över hur mycket det kommer kosta och vad för spelrum du har ifall något oväntat sker, som att tidsplanen överskrids och det kostar mer än tänkt att renovera hus, lägenhet eller fritidshus.

  • Kostnaden för en vanlig köksrenovering ligger på ca 100 000 kronor. Det är fördelat på 50 000 i arbetskostnader och 50 000 i material och vitvaror. Det går att ta materialkostnaden till det dubbla med lyxprodukter och material av högre kostnad.
  • Platsbyggda kök är dyrare. Ett normaltstort sådant kök kostar cirka 200 000 kronor. Det är för att det kräver en annan expertis hos de hantverkare du anlitar. Det kan även krävas omläggning av rör och el, vilket ökar på kostnaderna.
  • Glöm inte att: kök kräver bra belysning, rätt arbetshöjd och väl genomtänkt placering av allt från diskbänk till kylskåp. Detta för att det ska vara ett så bra arbetsutrymme som möjligt.

I en artikel i Aftonbladet tipsas det om olika sätt att även undvika de renoveringsfällor som man lätt hamnar i. Det kan vara allt från att man väljer första bästa hantverkare eller byggfirma i stället för att välja noggrant, till att inte besiktiga arbetet i efterhand och gå miste om garanti när det inte är rätt gjort.