Allt fler hem blir utsatta för inbrott och speciellt lägenheter är hårt drabbade. Men det finns många olika knep man kan ta till för att förebygga inbrott och till exempel kan ett bra skalskydd på lägenheten göra att tjuven inte kan ta sig in.

I Dagens Nyheter kan man läsa om att bostadsinbrotten ökar kraftigt i Stockholms innerstad. Under 2014 fördubblades antalet anmälningar om inbrott på Östermalm och överlägset flest inbrott skedde i lägenheter. I och med att så många inbrott anmäldes på Östermalm är stadsdelen snart ikapp Södermalm när det gäller den hårdast inbrottsdrabbade stadsdelen i Stockholms innerstad. En möjlig orsak till varför just Östermalm blivit mer inbrottsdrabbad kan vara att tjuvarna väljer områden där de tror att det finns dyrare saker att stjäla och även lugnare områden där risken för att bli upptäckt är mindre.

Säkerhetsdörrar förhindrar inbrott

Bor man i lägenhet i Stockholms innerstad, kan det alltså vara dags att tänka på inbrottsskydd och annat preventivt mot inbrott. Det första som de flesta poliser tipsar om är att investera i en riktigt bra säkerhetsdörr. Säkerhetsdörrar går att beställa till bra priser på nätet. En sådan här dörr kan vara guld värd, speciellt om man bor i lägenhet. Många tjuvar som ser att det potentiella hemmet för inbrott har en säkerhetsdörr väljer att gå på något annat hem eftersom säkerhetsdörrar i många fall inte går att bryta sig genom eller tar väldigt lång tid att bryta sig genom. Läs mer. Har man inte ett bra skalskydd i form av en säkerhetsdörr eller en gallergrind framför dörren, behöver man inte ens tänka på att skaffa sig ett larm. Med ett svagt skalskydd så har larmet ändå ingen större effekt. Har man däremot gjort de åtgärder som kan göras för att skydda mot inbrott, kan larmet vara ett väldigt bra komplement.

Fler tips 392437-burglar

Förutom att skaffa ett bra skalskydd och möjligtvis ett larm, finns självklart en massa andra saker man kan göra för att förhindra ett inbrott i hemmet. Bland annat så kan man säkra sina fönster om man har fönster på första våningen. 50 procent av alla inbrott sker nämligen genom fönster. Andra saker man kan göra ger de exempel på i den här artikeln och några av dessa är:

  • Att lägga undan värdefulla föremål som mobiltelefoner, laptops, surfplattor och smycken. Många inbrottstjuvar tittar nämligen in genom fönster till att börja med för att se om det finns saker som de snabbt och enkelt kan sno.
  • Att ta hjälp av sina grannar. Många tjuvar undviker områden som har bra grannsamverkan. Genom att hjälpa till grannar emellan att se till att alla hus ser bebodda ut kan inbrott förhindras. Detta kan man göra genom att tömma brevlåda, sopor och hänga ut tvätt hos någon som är bortrest.
  • Att ringa polisen för att ta reda på om det skett några inbrott i ens område den senaste tiden. Har tjuvarna lyckats göra inbrott i ett område en gång, så kommer de gärna tillbaka.