En inredningsdetalj som kan göra mycket för hemmet men som många kanske inte lägger så mycket tid och tanke bakom är gardiner. De kan både mörklägga, skapa ombonad känsla och trolla fram mer rymd i ett rum.

Forskare har nu utvecklat ett material som de kallar ”smarta gardiner”, skriver nyteknik.se. Materialet ändrar form vid belysning och kan exempelvis användas för energibesparing där draperier öppnas eller stängs under dagen. Det här nya materialet består av kolnanorör som läggs på ett skikt av polykarbonat. När ljus kommer på materialet absorberar kolnanorören det blixtsnabbt och omvandlar det till värme som gör att termoplasten expanderar. Detta gör dock inte kolnanorören, vilket innebär att tvåskiktsmaterialet böjs.

Rätt gardiner

De här ”smarta gardinerna” kommer alltså att reglera ljusinsläppet i byggnader på ett effektivt sätt, men det kan nog dröja innan de kommer användas i hushållen. Däremot kan vanliga gardiner användas i hemmet för att reglera ljusinsläppet på ett bra sätt. Vill man ha specialanpassade gardiner för sitt eget hem kan man besöka www.persiennkompaniet.se. Man kan även läsa den här artikeln för att få tips på hur man ska använda gardinerna på bästa möjliga sätt. Ska man båda mörklägga hemmet, skydda från insyn och skapa en ombonad känsla rekommenderar inredningsexperter att man investerar i gardiner i två lager.

Skapa mer rymd

Har man ett hem med lågt i tak kan man faktiskt trolla fram mer rymd med hjälp av gardinerna. Detta gör man genom att hänga gardinerna nära eller i taket.

”Använd gärna gardiner som är randiga, det ger en upplevelse av att rummet har högre takhöjd.” Läs mer.