Har du en hatkärlek till IKEA? Det har jag också. Deras möbler är billiga, och håller okej kvalitet. Men de är ofta ganska trista. Som tur är finns det dock mycket man kan göra för att skapa något helt unikt av en masstillverkad IKEA-möbel.

Eftersom IKEA är så stort (361 varuhus i 46 länder, står det på Wikipedia) finns det företag som säljer tillägg till deras produkter. Bara i Sverige finns det flera företag som säljer luckor till IKEA:s köksstommar, ben och knoppar till skåp och andra möbler, och överdrag till soffor och fåtöljer. Det finns också många sidor på nätet för den som söker inspiration till hur man kan bygga om och modifiera sina IKEA-möbler på olika sätt.

Den mest kända sajten som samlar modifierade IKEA-möbler är ikeahackers.net, men ärligt talat är det mesta där ganska lamt, samtidigt som det finns riktiga guldkorn. Däremot hittade jag en del intressant när jag surfade in på boligliv.dk. Danskarna älskar ju design, så när de tipsar om IKEA-hack kan man vara säker på att det rör sig om något alldeles extra. Jag bli t.ex. imponerad av människan som gjort om det trista soffbordet Lack till ett bord i 50-talsstil. Det enda om behövdes var ett par nya ben. Ett annat intressant projekt är en barvagn byggd av datorbordet Vittsjö. Bordet har lackats om, försetts med en bottenhylla i akrylglas, och fått hjul. Mer behövs inte för att skapa en ny möbel som knappt går att känna igen. Se själva på http://www.stylemepretty.com/living/2013/07/10/diy-ikea-bar-cart-hack/.

Det går också att skapa något originellt med mindre medel. IKEA:s träbackar kan kläs med bok- eller tidningssidor och sedan lackas med exempelvis golvlack. Det går också att använda tapetstuvar. På samma sätt kan man naturligtvis göra med större möbler, som börjar bli lite slitna. Med ny ”klädsel” får de ett nytt liv.

Det går också att rita direkt på prylarna. På en spansk blogg finns en omgjord Fado-lampa. Originalet är en vit boll av glas, som det går utmärkt att måla t.ex. ett ansikte på. Det är vad kvinnan som har den spanska bloggen har gjort. Limmar man dit öron i lämpligt material kan det också bli en Hello Kitty-lampa. Tänk bara på att välja en lågenergilampa, som inte blir så varm, för annars kan materialet som man modifierat lampan med smälta eller i värsta fall börja brinna.

En bänk med förvaring

När IKEA slutade sälja serien Expedit rasade tyska skivsamlare mot beslutet. Man hade dock en ersättare redo, nämligen Kallax. Båda dessa hyllor kan användas till många saker. De långsmala modellerna kan förses med dynor och användas som bänkar med gott om förvaring. Man kan också måla om dem, klä dem med tapet, eller göra som signaturen Sindy på Ikeahackers. Hon klädde utsidan av en Expedit-hylla med plywood som hon målade och betsade så att det såg ut som lönnträ, och skruvade fast ben från en gammal byrå på undersidan. Nu hade hon en möbel som nästan såg ut som någonting från Don Drapers lägenhet.

Man brukar ju säga att det bara är fantasin som sätter gränser. Det gäller verkligen när det kommer till inredning. Fördelen med att använda IKEA:s grejer som bas är att de är så billiga att det inte gör så mycket om det blir fel.