I detta inlägg skriver vi om träslag och hur dessa trender ibland för att helt försvinna från marknaden efter några år. Vi skriver om mönster, teak, furu och lämnar tips på vad en bör tänka på när en gör om eller planerar att göra om, sitt kök.
I DN kan vi läsa att exotiska träslag ibland kan orsaka allergier för hemmafixare, det menar Arbetsmiljöverket som varnar för bland andra Röd ceder, Santos palisander, Merbau och Sapele – träslag som vid okunskap kan vara rent skadliga och måste hanteras på visst sätt. I SvD kan vi läsa att det i våra tider är väldigt inne med träslaget Teak, en träsort som blev på modet på 1940- och 1950-talet i framförallt Danmark, som då importerade överblivet trä från Asien. Idag kanske de flesta har något föremål hemma i just teak, ett retro bord eller kanske en byrå, eller varför inte ett par salladsbestick. Teak blev ute någon gång på 1970-talet och har inte kommit igen förrän nu för kanske tio år sedan. Under 90-talet var vidare furun inne, något som många minns med skräck. Men kanske är det så att även det blir trendigt i folk hem igen?
I Blekinge Läns Tidning kan vi vidare läsa att det är trendigt med mönstrat och lite vågat i hemmets hjärta – köket. Ja många laborerar med allt från planlösning till material och träslag, det gäller i allt från luckor till golv och förvaringssystem.
Här är några tips vi kan få från samma artikel, för den som planerar att göra om sitt kök:
– Välj material och färger som du kan leva länge med och som du gillar.
– Gör ett collage – en plansch med allt material för att på så sätt se helheten.
– Arbetsytan mellan spishäll och diskho bör vara minst 80 cm och max 140 cm.
– Placera diskmaskinen så att den inte blockerar arbetsytan när luckan är öppen.
– Det är bra med avställningsytor vid kyl/frys och vid uppbyggd ugn.
– En diskbänk med stora hoar är alltid bra men i små kök är det bättre med extra arbetsyta.
– Spishäll i hörn är en trevlig lösning men kan bli trång om man är flera i köket.
– Avståndet mellan Spis – disk – kyl (den så kallade arbetstriangeln) ska inte vara för långt.
– Vatten och avlopp kan ofta flyttas i sidled utan större ingrepp.
Låt proffset göra det kluriga
Sedan om man renoverar hemma kan det vara bra att låta en professionell hantverkare lägga stavparkett, för bästa resultat. Eller om en vill ha det riktigt bra gjort med ett annat sorts golv, för det man bör ha i minnet är att träslag är ett levande material som gärna kräver en fackman hellre än en lekman. Just stavparkett läggs ofta i träslag som ask, ek, bok och körsbär men det går att lägga i princip de flesta olika träsorter. Vill en sedan inte ha stavparkett finns det andra vackra träparkettmönster, så som fiskbensparkett eller mosaikparkett. Breda golvtiljor likt i en gammal stuga är inte helt fel det heller, med trasmattor och såpaluktande skafferier, det är helt enkelt så att bara fantasin (och eventuellt plånboken) sätter gränserna.