Att hitta rätt tavlor till hemmet kan vara svårt, men att måla sina egna är enkelt. Bara det finns rätt hobbymaterial och måleriprodukter hemma. Det finns också många bra kurser som visar hur enkelt det är att komma igång.

När det är dags att köpa in tavlor till väggarna hemma kan det ibland vara svårt att hitta något som passar in i ens egen stil. Du kanske vill ha ett motiv som inte finns tillgängligt att köpa, eller en viss färgkombination som passar perfekt med inredningen. Då finns möjligheten att själv måla tavlor med enkla metoder och material. För att hitta material går det bra att besöka Skapamer.se som också bjuder på inspiration för skapandet.

Måla utan konstnärlig utbildning

Många tänker att det krävs en lång konstnärlig utbildning för att börja måla men så är inte fallet. Victoria Wånsander började med att måla en tavla till väggen ovanför sin soffa i vardagsrummet och ställer nu ut sina konstverk över hela världen, bland annat på Louvren i Paris. Hon hade ingen tidigare konstnärlig utbildning när hon började måla. ”Det var fantastiskt i Paris. Till våren ställer jag ut i New York” säger Victoria Wånsander.

Handla allt du behöver i förväg

De flesta som målar större tavlor brukar använda olje- eller akrylfärg. De finns i olika priskategorier, av budget-, student- och artistkvalitet. De av artistkvalitet är dyrare men räcker längre då de innehåller mycket pigment. Förutom färg behövs penslar och målarduk i önskad storlek. För att kunna rengöra penslarna efteråt går det att köpa penseltvätt eller lacknafta. Det är viktigt att rengöra och sköta penslarna väl så att de håller länge. Ett staffli kan underlätta, särskilt för de tavlor som är mer tidskrävande. Med material hemma är det bara att börja måla!