Sedan en tid tillbaka är det tillåtet att bygga hus på upp till 25 kvadratmeter, utan bygglov. De här husen kallas attefallshus. Ett sådant hus kan ha många olika användningsområden, men räcker det som bostad?

Det korta svaret är att ja, det gör det. 25 kvadratmeter är betydligt mer än de minsta lägenheterna, planerar man riktigt smart kan det t.o.m. kännas stort. Här är några bra tips:

  • Undvik stora, tunga möbler. Dels tar de upp plats, men de får också huset att kännas mindre än vad det är. Prioritera möbler som är lätta, och som har många användningsområden. Välj gärna hopfällbara stolar, som kan hängas upp på krokar på väggen när de inte används.
  • Använd väggarna och taket. Sätt upp hyllor högt upp på väggarna, istället för att använda hyllor som står på golvet. Välj också hellre utdragbara lådor som kan skruvas fast i väggen än en vanlig byrå.
  • Använd draperier eller skjutdörrar för att skärma av. De tar mycket mindre plats än en vanlig dörr.

Tänk på att reglerna, och kostnaden för ett startbesked, för attefallshus varierar mellan olika kommuner. Även om du inte behöver ansöka om bygglov kanske du inte får bygga exakt som du hade tänkt dig.