En renovering kan vara precis vad som behövs för att göra ett slitet och obekvämt kök till ett som du gärna lagar mat i. Det behöver inte heller ta särskilt mycket tid eller kosta mycket pengar. Börja med att fundera över vilka förändringar som behövs för att köket ska uppfylla dina behov.

Om arbetsytorna och förvaringen är bra men luckorna är slitna är det sällan nödvändigt att riva ut hela köket. Du kan spara stommarna och helt enkelt byta eller måla om luckor och lådor, samt byta ut beslag. För att byta ut uttjänta bänkskivor kan du installera en kompositskiva i köket – då får du arbetsbänkar som är både hållbara och lätta att rengöra.

Mer förvaring

Saknas det förvaring i köket? Det första du ska göra innan du bestämmer dig för en lösning är att rensa ut. Sälj eller ge bort apparater som du inte använde, rensa bort trasigt porslin och saker som du inte gillar. När allt sådant är borta får du en bättre idé om vad du verkligen behöver. I många fall behöver du bara anpassa den existerande inredningen. En lösning är till exempel att använda insidan av skåpluckorna för att hänga grytlappar och andra småsaker. Fler tips på organisations- och förvaringslösningar hittar du hos Lantliv.

Fundera också på hur du kan lösa förvaringen med hjälp fristående möbler. Det är betydligt billigare än att byta ut själva köksskåpen. Kanske ryms ett vitrinskåp där tallrikarna kan stå, eller också kan kaffebryggaren och mikron ställas på ett avlastningsbord och på så sätt frigöra utrymme på diskbänken. Skåp är alltid ett bättre alternativ än öppna hyllor – på sådana samlas nämligen mycket stekfett och damm.

Större arbetsyta

Få saker är så frustrerande vid matlagningen som en otillräcklig arbetsyta. I ett kök som är tillräckligt stort kan en köksö ge dig det extra arbetsutrymme du behöver. En köksö på hjul blir extra flexibel och kan också fungera som ett avställningsbord när det inte behövs för matlagning.