Ska du sälja din lägenhet eller ditt hus? I så fall vill du nog få ut så mycket som möjligt ur affären. Faktum är att det finns flera saker som man kan göra för att få ut ett högre pris när det är dags för försäljning.

Den enskilt viktigaste faktorn när ett hus eller en bostadsrätt säljs är läget. Det är detta som avgör om det går att sälja boendet över huvud taget, och också avgörande för slutpriset. Det räcker nog med att säga Stockholms innerstad, Bjärehalvön eller Österlen för att ni ska förstå vad jag menar. Det handlar dock inte bara om hur attraktivt området i sig är, utan även hur nära det är till naturområden, kommunikationer och butiker och andra typer av service.

Dessa faktorer kan man som säljare inte påverka, men det finns mycket annat som man faktiskt kan påverka. Skicket på ett hus är sällan avgörande, men ju bättre skick en bostad är i, desto mer kan man få för den. Hit hör också husets eller lägenhetens stil. Vilken stil bostaden har är egentligen mindre viktigt, det viktiga är att alla rum går i samma stil. Om det finns något rum som avviker i stil från de övriga kan det löna sig att åtgärda detta. Detta gäller dock bara om det låter sig göras enkelt: att ändra stilen på ett kök eller ett badrum kan vara ett omständligt företag.