Den som letar efter designmöbler på nätet och hittar en möbel för en spottstyver av vad den brukar kosta, har förmodligen hittat till en sajt med piratkopierade möbler. Piratkopior är oerhört vanliga i möbelbranschen och det finns både svenska och utländska aktörer på marknaden.

I Arbetarbladet kan man läsa om att polisen slagit till mot ett möbelföretag som säljer kopior av kända designprodukter på nätet. Företaget misstänks nämligen för upphovsrättsintrång och varumärkesintrång. Det polisen gjorde vid tillslaget var att tömma lagret och gripa ett flertal personer. Företaget har bland annat sålt kopior av möbler från Svenskt Tenn, Louis Poulsen, Hans J Wegner och Le Corbusier och det är företrädarna för de här varumärkena som gjort anmälan.

En världsindustri

Det är inte bara företag på svensk mark som säljer piratkopierade designmöbler, utan det är en hel världsindustri. Många designföretag uppger för Dagens Nyheter att näst intill halva deras sortiment någon gång varit piratkopierade. De flesta av dessa piratkopierade möbler är gjorda i Asien och säljs till Europa för billigare priser, men med samma namn som någon känd möbel från ett riktigt möbeldesignföretag. Det är inte bara möbelklassikerna som blir utsatta för piratkopiering, utan även helt nya designmöbler finns i mängder av kopior att köpa på nätet.

Undvik piratkopierade möbler

Med tanke på att det finns massvis av företag som säljer piratkopierade möbler på nätet, kan det tyckas svårt att hitta äkta designmöbler. Men faktiskt så är det inte så svårt utan det handlar mycket om sunt förnuft. Säljs en känd möbel för en mycket billigare peng än vad den egentligen borde kosta, är den med största sannolikhet en piratkopia. Det gäller även att handla från nätsidor som man känner till och litar på. För att försöka få stopp på den försäljning av designermöbler som sker, har Storbritannien ändrat om i lagen så att upphovsrätten förlängs från 25 år efter skaparens död, till 70 år som lagen ser ut i resten av Europa. De falska möbelföretagen har nämligen tidigare utnyttjat det faktum att upphovsrätten varit så kort i den brittiska lagstiftningen. Läs mer.